Mon, 1 Jan, 0001
7 minute de citit
Regulament
Nr.înreg. 2338 din 29.08.2023
REGULAMENT DE ORGANIZARE ȘI FUNCȚIONARE AL BIBLIOTECII
După Regulamentului de organizare și funcționare a bibliotecilor școlare și a centrelor de documentare și informare ORDIN nr. 5556 din 7 octombrie 2011
Aprobat în ședința Consiliului de Administrație din data de 22.09.2023
Biblioteca Școlii Gimnaziale „Constantin Brâncuși” este situată la etajul al II-lea al școlii. Biblioteca Școlii Gimnaziale „Constantin Brâncuși” este coordonată, la nivel local, de către directorul unității de învățământ și Consiliul de administrație. Coordonarea metodologică revine Casei Corpului Didactic Constanța, iar la nivel central de către ME.
Orarul de funcționare al Bibliotecii Școlii Gimnaziale „Constantin Brâncuși” este următorul:
- luni - joi : de la 8:00 la 16:30,
- vineri : de la 8:00 la 14:00.
MISIUNE ȘI FUNCȚII
Misiunea bibliotecii școlare este de a asigura elevilor și cadrelor didactice accesul la informație și documentație, de a susține procesul instructiv-educativ, a participa la dezvoltarea competentelor - cheie ale elevilor; Biblioteca Școlii Gimnaziale „Constantin Brâncuși” este parte integrantă a procesului de instruire, formare și educare. Este o bibliotecă cu caracter enciclopedic răspunzând cerințelor de informare, documentare, lectură, recreere și studiu ale elevilor și cadrelor didactice, didactic auxiliar și nedidactic din școală.
STRUCTURA
Biblioteca Școlii Gimnaziale „Constantin Brâncuși” este biblioteca școlară de drept public, fără personalitate juridică și care funcționează într-o unitate de învățământ cu formele de învățământ primar și gimnazial.
ACTIVITĂȚI ȘI SERVICII
Având în vedere schimbarile permanente din societate, nivelul din ce în ce mai complex al evoluției personalității copilului/adolescentului, bibliotecile școlare exercită un rol important în orientarea intelectuală a utilizatorilor săi, în informarea și menținerea gustului pentru lectură, pentru studiu, în scopul cristalizării unui sistem de informare propriu.
Prin activitatea sa, biblioteca școlară participă la realizarea obiectivelor sistemului de învățământ, în ansamblul său, precum și obiectivelor educaționale, pe etape de studii și profiluri de învățământ.
Biblioteca Școlii Gimnaziale „Constantin Brâncuși” colecționează, organizează și conservă cărți. Colecțiile bibliotecii sunt puse în valoare prin:
- afișe reprezentative,
- împrumut la domiciliu;
- împrumut la sala de clasă;
- prin organizarea permanentă a unor vitrine expoziționale,
- prin organizarea unor activități specifice.
Biblioteca, împreună cu cadrele didactice, organizează activități complexe privind:
- stimularea interesului pentru lectură și îndrumarea elevilor;
- studiul individual al elevilor și îndrumarea în tehnicile muncii intelectuale;
- educația permanentă a elevilor; asigurarea studiului individual al cadrelor didactice din școală.
Orice elev al școlii poate deveni cititor al Bibliotecii. Pentru folosirea colecțiilor bibliotecii, utilizatorul/cititorul trebuie să fie înscris la bibliotecă.
Înscrierea se face cu prilejul solicitării primului împrumut de carte sau, de comun acord cu d-na învățătoare/dirigintă, când se întocmește FIȘA DE ÎMPRUMUT LA BIBLIOTECĂ sau FIȘA DE ÎNSCRIERE LA BIBLIOTECĂ.
Pentru completarea corectă și completă a Fișei de înscriere, utilizatorul/cititorul, trebuie să prezinte bibliotecarului o copie a Buletinului de identitate sau a Cărții de identitate – respectându-se normele GDPR. Elevii cu vârsta mai mică de 14 ani, și care nu au carte de identitate, vor veni la înscriere cu o copie a Buletinului de identitate sau a cărții de identitate a susținătorului legal - conform GDPR. Înscrierea elevilor școlii se poate face și fără prezentarea cărții de identitate a susținătorului legal. Prin semnarea Fișei, cititorul se obligă să respecte prezentul Regulament al bibliotecii. Elevii, educatorii, învățătorii și profesorii pot împrumuta maximum 3 cărți, pe un termen de 10 zile, cu posibilitate de prelungire până la 20 de zile maximum. NU SE POT ÎMPRUMUTA (SAU SE VOR ÎMPRUMUTA – PRIN EXCEPȚIE DE LA REGULĂ - NUMAI ELEVILOR – CITITORI / UTILIZATORILOR FOARTE SERIOȘI): DICȚIONARELE, ATLASELE, ALBUMELE, CĂRȚILE ÎNTR-UN SINGUR EXEMPLAR, ENCICLOPEDIILE. ACESTEA SE POT STUDIA ȘI FOLOSI ÎN SALA DE CLASĂ, ÎN PREZENȚA PROFESORULUI SAU ÎN BIBLIOTECĂ.
- Nu se pot împrumuta cărți în perioadele de inventar, concediul legal de odihnă sau concediu medical.
- La finalizarea fiecărui sfârșit de an școlar elevii sunt obligați să restituie toate cărțile împrumutate.
Responasbilul cu Biblioteca Școlii Gimnaziale „Constantin Brâncuși”, verifică periodic Fișele cititorilor și înștiințează învățătorii, diriginții, profesorii, despre eventualele nereguli apărute.
Atribuțiile învățătorilor și ale profesorilor diriginți în legătură cu biblioteca școlii:
- SĂ ANUNȚE ORI DE CÂTE ORI UN ELEV DIN CLASĂ INTENȚIONEAZĂ SĂ SE TRANSFERE LA ALTĂ ȘCOALĂ SAU ÎN STRĂINĂTATE PENTRU RECUPERAREA CĂRȚILOR ÎMPRUMUTATE DE ACESTA;
- să sprijine bibliotecarul în acțiunea de recuperare a cărților de la elevi;
- să verifice periodic fișele elevilor;
- să participe la organizarea și în desfășurarea activităților educative și extrașcolare la care au fost solicitați.
Atribuțiile elevilor responsabili pe clasă cu biblioteca:
- Să informeze colegii în legătură cu modalitatea de înscriere la bibliotecă și cu Regulamentul de organizare și funcționare al bibliotecii; să sprijine bibliotecarul în activitatea de popularizare a colecțiilor bibliotecii, a noutăților;
- să sprijine bibliotecarul în acțiunea de recuperare a cărților de la colegii de clasă;
- să anunțe bibliotecarul când un coleg de clasă vrea să plece prin transfer la altă școală sau în străinătate;
- să participe la organizarea și în desfășurarea activităților educative și extrașcolare la care au fost solicitați.
- să informeze clasa și dirigintele de acțiunile care au loc în școală în colaborare cu biblioteca.
Recuperarea cărților pierdute
Conform Regulamentului de organizare și funcționare al bibliotecilor școlare și Legii Bibliotecii 334 / 31.05.2002 / recuperarea cărților pierdute se face împreună cu Departamenul Contabilitate și Directorul școlii, în funcție de prevederile Legii Bibliotecii, nr. 422 / 18 VI 2002, apărută in Monitorul Oficial al României, și anume:
- se mai poate înlocui cu o carte dar care să fie identică cu cea pierdută, același titlu, valoare, ediție, autor etc.
- imputație în funcție de: evaluarea la prețul actual al unei cărți în genul celei pierdute, de 1 până la 5 ori preţul cărţii plus amenda pentru neglijenţă;
- Conform prevederilor Legii Bibliotecii, nr. 422/18 VI 2002, apărută în Monitorul Oficial ala României, şi anume: Cap. VII, art. 67, alineatul 4: Fondurile constituite de aplicarea acestor sancţiuni nu se impozitează şi se evidenţiază ca surse extrabugetare, fiind folosite pentru dezvolatrea colecţiilor.
- După recuperarea valorii cărţilor pierdute, nerestituite sau deteriorate, acestea se scot din gestiunea bibliotecii.
- Publicaţiile care nu mai pot fi recuperate de la cititori din motive obiective (decese, calamităţi, incendii, plecări definitive fără fişe de lichidare etc) pot fi scăzute din registrele de evidenţă ale bibliotecii, pe baza procesului verbal de scădere aprobat de conducerea şcolii şi contabilul şef.
- Eliminarea documentelor din colecţiile bibliotecii se aplică bunurilor culturale comune, uzate fizic şi moral, după o perioada de minim 6 luni de la achiziţie prin hotărârea conducerii bibliotecii şi conform cu prevederile Legii Bibliotecii, nr. 422 / 18 VI 2002, aparută în Monitorul Oficial ala României, secţiunea F, art.40, alineatul 2.
- Biblioteca Şcolii Gimnaziale „Constantin Brâncuşi” are în responsabilitate colecţii cu acces liber la raft şi/sau destinate împrumutului la domiciliu şi beneficiază, conform Legii bibliotecii, publicată M.O. nr. 422/18 VI 2002, de un coeficient de 0,3% scădere din totalul fondului inventariat, reprezentând pierdere naturală datorată unor cauze care nu puteau fi evitate ori în alte asemenea cazuri în care pagubele au fost provocate din riscul minimal normal al serviciului (art.51, alineatul 1, capitolul IV).
Drepturile şi îndatoririle cititorilor sunt:
- Accesul liber şi gratuit la fondul de carte al bibliotecii;
- Să respecte termenele de restituire a publicaţiilor împrumutate;
- Să evite pierderea sau deteriorarea publicaţiilor;
- Să fie respectuoşi şi să păstreze ordinea şi liniştea în bibliotecă.
Finanţarea bibliotecilor şcolare
Biblioteca şcolară, ca parte integrantă a unităţii de învăţământ, beneficiază de finanţare conform legii. Finanţarea bibliotecilor şcolare se face din bugetul anual al unităţilor de învăţământ în cadrul cărora funcţionează, conform prevederilor legale în vigoare.
ME prevede în bugetul propriu fonduri destinate exclusiv pentru achiziţia documentelor specifice bibliotecilor din subordine.
Se alocă bibliotecilor şcolare, prin execuţia bugetară a fiecărui an, un fond de funcţionare, dezvoltare şi actualizare a fondului de publicaţii.
Alte surse de finanţare ale bibliotecii şcolare pot fi obţinute de unitatea de învăţământ din sponsorizări din partea unor ONG-uri, asociaţii, fundaţii, societăţi sau unor instituţii cu respectarea prevederilor legale în vigoare. Susţinerea financiară şi logistică a bibliotecilor se mai poate realiza şi din resurse extrabugetare; donaţii, sponsorizări, transfer de documente, mobilier, aparatură etc.
Director,
Prof. ANCA STĂNEI
Bibliotecar,
Radu Carmen Liliana